En diskusprolaps skal håndteres af professionelle

Flere og flere bliver ramt af rygproblemer, det skyldes til dels vores vane til dårlige arbejdsstillinger og vores manglende fokus på at holde kroppen i form. Vi arbejder så meget at vi glemmer at sætte tid af til at træne kroppen, så den rent faktisk kan holde til at arbejde og det gælder uanset om det er et hårdt fysisk arbejde, men også hvis det er et stillesiddende job. Nogle tror ikke det kan skade at ryggen, men der er faktisk mange der af dem der sidder meget på deres arbejde, der får en diskusprolaps, fordi ryggen ikke bliver trænet optimalt og derfor er mere disponibel for at blive beskadiget, end en trænet ryg.
Oftest sker skaden i nederste del af ryggen også kaldet lændedelen, men hvor skelnes der mellem hvor i ryggen vi taler om. Rygsøjlen er inddelt i fem områder cervicalis (halshvirvlerne), thoracalis (brysthvivlerne), lumbalis(lændehvivlerne), sacralis (bæknet) og coccygeal (halebenet). Disse fem områder dækker hele din rygrad halshvivlerne er de første 7, de næste 12 er brysthvivlerne, herefter 5 til lændehvivlerne og sidst bæknet og halebenet.
En diskusprolaps opstår oftest i de 5 lændehvirvler, men hvad er det egentlig der kendetegner en prolaps og hvorfor er det man oplever smerter?
Imellem hvirvlerne er det en åbning i begge sider, denne åbning kaldes for rodkanalen, det er her nerverne passerer fra selve rygmarven og ud til arme og ben. Når man oplever smerter er det fordi, at en af de fem diskus´ er kommet i klemme og derfor presser på nervebanerne som løber i rodkanalen. Det kaldes også at der er opstået en forsnævring af rodkanalen, denne forsnævring og trykket bevirker til at nerven fungerer dårligere og deraf oplever man smerter og eventuelt en sovende eller prikkende fornemmelse ud i ben eller arme. Der kan i nogle tilfælde også opleves at der er nedsat kraft og manglende reflekser.
I nogle tilfælde bliver man nødt til at operere når der er opstået en diskusprolaps og der er et par ting man skal være opmærksom på efter endt operation. Det er vigtigt, at man hurtigt er oppe igen, så man undgår lungebetændelse, blodpropper og lignende. Men det er også vigtigt at man ikke bliver bange for at bevæge ryggen, man skal holde sig i gang indtil smertegrænsen, men dog undgå at lave nogle pludselige bevægelser, det er vigtigt at det er kontrollerede bevægelser. Det er også vigtigt at man husker at variere imellem de aktiviteter man laver, så det bliver alsidige bevægelser for ryggen hele dagen. Blot er det vigtigt at lytte til de signaler som kroppen sender en og finde de stillinger der er bedst for en. Det er godt at have kortvarige liggende hvil i løbet af dagen, så ryggen får lidt ro løbende.
Efter en operation for en diskusprolaps, skal man gradvist genoptage de vanlige aktiviteter, dog uden at fremprovokerer stærke eller jagende smerter.