Kontanthåndtering kræver at man har visse matematiske egenskaber

Vi kender det efterhånden fra rigtig mange butikker i dag, ikke blot at de har et kasseapparat eller lignende de bruger når de tager imod penge, men at det er et delvist automatiseret system, som hjælper til at de ansatte ikke skal have adgang til så mange penge af gangen. Der har været så mange røverier, at man er blevet nødt til at forholde sig til procedurerne for kontanthåndtering, så der er de mest sikre forhold for såvel ansat som kunder.
Enhver position, der kræver en person til at håndtere kontanter, er af allerstørste følsomhed. Det er et faktum, at håndtering af kontanter er en af de mest vanskelige og ofte også mest risikable jobs, især i disse dage af voksende røverier, som nævnt ovenfor.
Selv om det kan synes, at kontanthåndtering er let, er det en meget vanskelig opgave, da man ikke blot modtager kontanter i bytte for en vare som sælges eller en tjenesteydelse. Der er mange aspekter, der er involveret, såsom regnskabsprocedurer der skal tages i betragtning, optælling og administration af kvitteringer. Andre opgaver kan være at styre et kasseapparat eller en regnemaskine effektivt. Mennesker, der er ikke er fortrolig med grundlæggende matematik beregninger bør aldrig ansøge om et job som omhandler kontanthåndtering.
Der er nogle helt generelle basis færdigheder, der kræves for folk der skal håndterer kontanter:
Man skal være velbevandret i drifts- kasseapparater og regnemaskiner. Man skal ligeledes være uddannet til at kunne modtage checks, kontanter og andre former for betalingsmidler fra kunder.
Man skal også have en dokumenteret evne til at kunne tælle penge korrekt op i starten og slutningen af et skift. Det er vigtigt at man har en basis forståelse for de mest gængse regnskabsprocedurer, for at kunne forstå de enkelte processer i arbejdsgangene.
Det er vigtigt at man besidder evnen til at være nøjagtig, med det man laver som for eksempel at tælle kontanter og tjekke saldi balancer.
Mange som arbejder med kontanthåndtering, vil samtidig også have kundekontakt, derfor er det også vigtigt at kunne håndtere kunder samtidig med at man effektivt og med præcision, håndterer pengene. En sidste egenskab der er påkrævet, hvis man skal håndtere kontanter, er at man har dokumenterede evner til, at udføre grundlæggende til avancerede matematiske beregninger.