Tycho Brahe er kendt for at have grundlagt observerende astronomi

Hvis du har stor interesse i astronomi og godt kan lide at tyde stjernebilleder, har du med garanti hørt om observatorierne Uranienborg og Stjerneborg som ligger på øen Hven ude i Øresund. Her er der igennem mange år blevet foretaget rigtig mange observationer af verdensrummet og alle de fantastiske stjernebilleder der er. Disse to observatorier er i tidernes morgen blevet opført af Thyge Ottesen Brahe også bedre kendt som Tycho Brahe, om levede fra 14 december 1546 – 24 oktober 1601. Han var en dansk astronom og han betragtes som den person, der grundlagde den observerende astronomi. Han er født i Sverige, nærmere betegnet i Skåne og han døde i Prag, hvor han også er ligger begravet. Han har flere kratere opkaldt efter sig, både et på Mars og et på månen.
I en ung alder af kun 12 år gammel, begyndte han at studere på Københavns universitet, Han startede egentligt på et jura studie, men blev hurtigt mere interesseret i astronomien. Efter en del år hvor han gjorde sine egne studier, hjulpet af sine professorer, vendte han tilbage til Københavns universitet for en periode og her underviste han selvfølgelig i astronomi.
Det der gjorde udslaget for at Tycho Brahe valgte at gå astronomiens vej, var et ejendommeligt tilfælde. Han stod en aften og observerede på stjernebilledet Cassiopia, som ligger i mælkevejen, og der så hanen ny stjerne, der lyste stærkt og klart. Og da men dengang troede at stjerneverdenen var uforanderlig, bortforklarede andre iagttagere det med, at himmellegemet de havde set, måtte befinde sig i jordens atmosfære. Men dette ville han ikke stille sig tilfreds med, så ved nøjagtige målinger, blev det ham muligt at fastlægge og derved afvise af dette var tilfældet. Så Tycho Brahe har i en bog i 1573, De nova stella, beskrevet hvad det egentlig var der var blevet observeret på himmelen den aften, nemlig en pludseligt opflammende stjerne, det vi i dag kalder for en nova.
Hvis alt dette interesserer dig, så skulle du tage en tur til Hven for at besøge hans museum, hvor der også er mulighed for, at få en guide rundvisning.