Colocation er for dig der gerne selv vil have overblikket

Især større virksomheder overvejer ofte hvordan den bedste model for deres it løsning skal se ud. Skal de bygge deres eget datacenter på egen matrikel, eller skal der vælges et datacenter ude i byen. Mange synes det er en uoverskuelig og ikke mindst alt for dyr model, at bygge deres eget, for man kan sammenligne det lidt med om man bygger et nyt hus eller køber et eksisterende hus. Ved et nyt hus skal alt købes fra ny og alle overvejelserne skal tages fra bunden af. Køber du derimod et eksisterende hus, så er alle de beslutninger taget for dig og huset står allerede klar fra start.
Det er også en af grundene til at mange virksomheder vælger en colocation løsning til deres servere.
Men hvad definerer denne løsnings model egentlig? Typisk vil udbyderen have et stort datacenter, hvor der er tænkt på at der skal være styr på alt, så du blot skal komme med dit udstyr og så er du kørende. Der er tænkt på alt, køling så der ikke bliver overophedet i rummet med alle de maskiner, der står tændt døgnet rundt. Alt inden for sikkerhed, både så uvedkommende ikke kan få adgang til data rummet, men også så de enkelte lejere ikke kan få adgang til hinandens maskiner. Der er også oftest tænkt på at der skal være to individuelle forbindelser ind til datacentret, det vil sige fra to forskellige teleselskaber, så hvis den ene er nede, så kører din løsning automatisk videre på den anden. Samtidig kører de fleste også et redundant system, så skulle der opstå en fejl, så vil din løsning automatisk kører videre på et nøjagtig ens system, så du som kunde vil opleve mindst mulig nedetid.
Når du vælger en colocation er du som udgangspunkt selv ansvarlig for vedligeholdelse og reparationer på dine servere, men mange udbydere kan tilbyde at udføre arbejdet for dig, men det vil oftest være mod en ekstra betaling.
En sidste fordel er, at man kan skalere sin løsning efter behov, uden at man enten skal bygge til eller har et halvt datacenter stående tomt.
Hvis du ikke selv ønsker så stor en del af ansvaret for vedligeholdelse, så kan du i modsætning til colocation vælge en hosted løsning i et datacenter, hvor udbyderen sørger for alt lige fra udstyr til vedligeholdelse, back up, reparationer og opdateringer med mere. Du vil i det store hele få nøjagtig de samme fordele med hensyn til dobbelte linjer, sikkerhed med mere, men selve ansvaret er placeret ved udbyderen, hvor du ved colocation selv ville have en stor del af ansvaret.
Så det er vigtigt at du gør op med dig selv hvad der passer bedst til din virksomhed, inden du vælger din fremtidige IT løsning.